Şubat 22, 2021

Stake Nedir ? Stake Etmek ile Nasıl Para Kazanılır ?

ile Herbirşeyden

Stake nedir Kripto para dünyasında Hodler ler ( yazımı yanlış değil Kripto dünyasında Hold yerine Hodl kelimesi kullanılır Bu da sosyal medyada Bir Yazım Hatasından dolayı Fenomen olarak Lugata girdi ) yani bir Kripto paraya yatırım yapıp uzun süre bekleyenler için bulunmaz bir nimet olup Bir nevi bankaya para yatırıp mevduat getirisi yapmaya benzer. Buradaki getiri faiz değil madenciliğe dayanır. Kripto dünyasında bir haykırış olan Hodl nedir ve nasıl fenomen oldu. Öğrenmek isterseniz buradan sayfamıza gidebilirsiniz.

Stake Etmek Sistemi Nasıl Çalışır ?

Stake nedir dersek yatırım yapmış olduğumuz Kripto paranın ağına destek olarak cüzdanımızda bir miktar para bulundururuz Bunun karşılığında da yeni basılmış Kripto paralardan ödül olarak alırız. Yatırımımızı ne kadar büyük ise o oranda bir ödül alırız.

Her Kripto paranın ödül oranı farklıdır Kimileri %40 lara 50’lere kadar ödül verirken kimileri de %1 lerin altında bir ödül verir. Ödül oranı sabit olmayıp sürekli piyasa koşullarına göre değişkenlik gösterir.

Stake nedir nasıl ortaya çıktı dersek temelinde Bitcoin gibi kripto paraları basmak için kullanılan yüksek donanımlı ekran kartları ve işlemcilerin kullanılması ve zorluk seviyesi arttıkça daha gelişmiş cihazlara ihtiyaç duyulmasından dolayı kripto para madenciliği için alternatif bir yöntem olarak ortaya çıktı. Yazımızın başında banka mevduatına benzeyen bir sistem verdiysek de bu sistemde kazanılan paralar faiz değil ağı desteklemek karşılığında kripto para madenciliği yapmanın bir çeşididir.

Stake Etmek Nasıl Ortaya Çıktı ?

Bu sisteme kısaca Pos ve tersi olan Donanım madenciliğine de Pow denir. Pos kelimesinin açılımı ingilizce olarak Proof of Stake‘tir. Proof of Stake fikri ilk olarak Sunny King ve Scott Nadal tarafından 2012 yılında bulundu.

Kripto para piyasasında Stake hizmeti veren birçok borsa ve kurum bulunmaktadır. Sitemizde bu borsa ve firmaların ayrıntılı bilgilerini bulabilirsiniz aşağıdaki linke tıklayarak ilgili sayfaya gidebilirsiniz.

Stake Hizmeti Veren Borsa ve Aracılar

Kripto stake hizmeti veren borsalar ve siteler. Eos , Trx , Xtz , Atom..

Yatırımcı mı Yoksa Madenci mi ?

Stake etmekteki amacımız yatırım yapmak ya da madencilik yapmak olabilir. Son dönemde Ethereum’un 2.0 versiyonu ile Pow sisteminden Pos sitemine geçmesiyle Stake etmek madenciler arasında daha da popüler oldu. Kripto para madenciliği ilgi alanımıza girmiyorsa ben bu işlerden anlamam sadece bu kripto paranın ileride çok değer kazanacağını düşünüyorum ve madem ki aldım tutuyorum ve tutarken de birikimim artsın, kazancım katlansın diyorsak Stake etmek gerçekten çok güzel bir imkan. Kripto paralarımız durduğu yerde yani cüzdanınızda çoğalabilir. Neden olmasın ki.

Her borsanın ya da Stake hizmeti veren aracıların ayrı ayrı kuralları vardır. Kimileri kilitli Stake hizmeti verirken kimileri de esnek Stake hizmeti verir. Kilitli Stake hizmetinde önceden ne kadar süre boyunca kripto parayı cüzdanımızda kilitli bırakacağımızı ve ne kadar getiri alacağımızı onaylayan bir form doldururuz. Kilitli kaldığı süre ne kadar uzarsa alacağımız getiri de daha fazla olabilir. Kilitli Stake hizmetinde desteklediğimiz ağda yeni bloklar bulundukça ekstra olarak blok ödülü kazanabiliriz. Esnek Stake hizmeti veren yerlerde de istediğimiz an cüzdanımızdan Kripto paramızı çekerek herhangi bir anlaşmaya bağlı olmadan hizmeti sonlandırabiliriz. Tabii buradaki getiri oranı kilitli Stake hizmetine göre daha düşük olacaktır.

Power of Stake Sistemi Nasıl çalışır ayrıntılara girelim.

Yukarıda yazdığımız gibi stake etmek, blockchain ağına katkıda bulunurken aynı zaman da ödül kazanmak için kripto para tutma sürecidir. Stake etme, Proof of Stake (PoS) mekanizmalarını ya da benzerlerini benimsemiş ağlar tarafından kullanılır. 

Yeni blokların bulunduğunu doğrulamak ve onaylamak içinkullanan Proof of Work (PoW) blockchain’lerinin aksine PoS chain’leri yeni blokları staking aracılığı ile üretir ve doğrular. Bu da blokların madencilik donanımlarına ihtiyaç duyulmadan üretilmesine olanak tanır. PoS doğrulayıcıları, hesaplama işleriyle bir sonraki blok için rekabet etmek yerine stake etmek istedikleri kripto paranın miktarının büyüklüğüne göre seçilir.

Genellikle daha yüksek miktarda Kripto para stake eden kullanıcıların bir sonraki blok doğrulayıcısı olarak seçilebilme ihtimali yüksektir. ASIC madenciliği donanım için önemli miktarda yatırım gerektirirken, staking doğrudan kripto para yatırımı gerektirir. Her bir PoS blockchain’inin kendi staking kripto para birimi vardır.

Stake etmek ile madencilik blok üretimi daha yüksek seviyede ölçeklenebilirlik sağlar. Ethereum ağının, Ethereum Casper güncellemesiyle PoW sisteminden PoS’a geçmiş olmasının sebeplerinden biri de budur.

Bazı zincirler Delegated Proof of Staking ( DPoS ) modelini benimsemiştir. Bu model, karar verme yetkisini güvenilir bir katılımcı (eğer tek başına sisteme girecek kadar kripto paramız yoksa) diğer kullanıcıların vekili olarak görev alır.

Yazımızda Stake Nedir , Stake ederek nasıl para kazanılır anlatmaya çalıştık. Bitcoin ile ilgili diğer merak ettikleriniz için sitemizi gezebilirsiniz. Hepinize bol kazançlar dileyerek yazımızı bitiriyoruz.