Kredi notum yok Sıfır. Nasıl oluşturabilirim?
Kredi kayıt bürosu (Kkb) Findeks kredi notu nasıl yükseltilir? KKB kredi notum yok diyorsanız Findeks notu nasıl oluşturulur hepsi yazımızın devamında
KKB Notu Nedir ?
Bir tüketicinin, KKB üyesi olan kuruluştan aldığı ya da alacağı kredinin geri ödemesini diğer bir tüketiciye kıyasla ne ölçüde yerine getireceğini öngörmek amacıyla hesaplanan sayısal bir göstergedir. Bireysel Kredi Notu (BKN), istatistiksel model kullanılarak üretilmiş olan bir karar destek ürünüdür. Müşteriye ilişkin Kredi Referans Sistemi aracılığıyla edinilen bilgilerin bir özeti olarak da tanımlanabilir.
KKB Kredi Notu sorgulama
KKB kredi notunu Sorgulamak için ilk önce herhangi bir bankada hesabımız olmalı ve bu hesaba belirtmiş olduğumuz bir telefon numarası sistemde kayıtlı olmalı. Bunun dışında bir e-posta adresine de ihtiyacımız var çünkü Kredi notumuzu içeren rapor Bu e-posta adresine gönderilir.
KKB kredi notunu sorgulamak icin daha önce olmamışsak bankalar birliği tarafından kurulan KKB kredi notumuzu öğrenmek için kurulan Findeks’e üye olmamız gerekir.
Findeks üye olmak için burayı tıklayarak sitesine gidebilirsiniz. Yukarıda da yazdığımız gibi üye olurken daha önceden çalışmış olduğumuz bir bankaya kayıtlı telefon numaramız olması gerekiyor. Findeks kayıt işlemlerinde bu numarayı kontrol ediyor. Kayıt işlemi bittikten sonra Findeks’in sitesinde üst taraftaki “Risk Raporu” sekmesinden KKB kredi notumuzu sorgulayabiliriz.
Günümüzde bankaların kredi uygulamalarından yararlanmak için kredi notuna ihtiyacımız var. Her ne kadar haberimiz olmasa da bankalarda yaptığımız her işlemin bir kaydı tutuyor özelliklerde Kredi işlemlerinin. Eskiden Merkez Bankası tarafından tutulan bu kayıtları artık bankalar birliği kredi kayıt bürosu altında tutuyor.
Bankalar kredi verirken müşterinin krediyi geri ödeyip ödeyemeyeceği hakkında bilgi sahibi olmak ister bunun için geçmiş dönem ödeme alışkanlıklarını kontrol amacıyla KKB Findeks Kredi notuna bakarlar.
Daha önce bankalarla bir kredi Geçmişi Olmayan kişilerin notu sıfırdır. Bankada bir mevduatı yoksa ya da gelirini belgeleyemiyorsa Örneğin ev hanımı, öğrenci gibi Kredi başvurularında banka fikir sahibi olmadığı için Kredi başvurusunda onay vermez.
İlk Findeks notumu nasıl oluşturabilirim?

Böyle durumlarda Turkcell, Vodafone ya da Evkur gibi firmalardan alışveriş yaparak bir kredi notu oluşturabilirsiniz. Bu firmalardan yaptığınız alışverişler kendi finansman firmaları tarafından tüketici kredisi adı altında onaylanır. Bu alışverişlerin ödemelerini düzenli yaparsak Yaptığımız her ödemede Kredi kayıt bürosuna ödeme bildirimi yapılır. Burada dikkat etmemiz gereken şey yeni bir sayfa açtığımız için bu sayfanın temiz bir şekilde ilerlemesi. Bir gün dahi Geç yapılan ödemeler bir dönem geç ödendi diye kredi siciline işlenir. Ödemeleri ne kadar düzenli yaparsak o kadar iyi bir kredi notu bekleyebiliriz.
Ödemelerinizi düzenli yaptıkça Findeks kredi notumuz artar aynı zamanda Biz ödeme yaptıkça borç miktarı düştüğü için Kredi notunuz Buradan da artık puan alarak daha da yükselir. Kredi notunda düzenli ödemeler ne kadar puan getiriyorsa mevcut borç durumu da aynı oranda puan getirir.
Alışveriş yaptığımız Finans Kurumu’nun 3 aylık bildirimi sonucunda ilk Findeks kredi notumuz oluşur. Tavsiye olarak Evkur’dan pahalı olmayan bütçenizi aşmayacak ihtiyacınız olan bir şeyi alarak kredi notu oluşturmayı deneyebilirsiniz
Sigortalı bir işte çalışarak maaş aldığınız bankadan kredi notuna ihtiyaç duymadan ufak limitli bir kredi kartı çıkartabiliriz. Ödemelerini düzenli yaparak Findeks kredi notumuzu oluşturabilir ve yükseltebiliriz.
Dilerseniz kredi cekmek için kredi notu kaç olmalı? Adlı yazımıza bakabilirsiniz.
KKB Findeks kredi notu algoritması neye göre hesaplama yapar ?
Ödeme Alışkanlıkları: %35
Kredili ürünlerin ödeme alışkanlıkları kredi raporunda yüksek ağırlığa sahiptir. Tüm bankalardan alınan kredi ve kredi kartı ödemelerinin analiz edildiği bu bölümde son ödeme tarihlerine uyulup uyulmadığı belirlenir. Son ödeme tarihlerinde yapılmayan ödemeler %35 oranında kredi notunu kötü yönde etkiler. Burada zamanında yapılan ödemeler ise kredi notunun yükselmesini sağlar. Örneğin son 5 yıl içerisinde kullanılan tüm kredili ürünlerin ödemelerini zamanında yaptıysanız bu bölümden tam puan alırsınız. Geciktirdiğiniz ödemeler ise bu puanı belli oranda eksiltir.
Mevcut Borç Durumu: %35
Risk raporunun sahibi olan kişinin tüm banka ve finansal kuruluşlarda bulunan vadesi gelmiş veya gelmemiş kredi borçlarının tamamı burada ölçülür. Kişiye özgü belirlenen kredi limitlerine yakın olan borç bakiyesi bu puanın düşmesine yol açar. Borcun düşük seviyelerde olması ise puanı iyi yönde etkiler. Burada kredi kartı, teminatlı veya teminatsız kredi borçları dahil edilir. Örneğin kredi limitiniz 10.000 TL ve hali hazırda kullandığınız kredili ürün toplamı 5.000 TL bu durumda yarı yarıya puan alabilirsiniz. Eğer hiç kredi borcunuz yoksa bu bölümden tam puan alırsınız.
Yeni Kredili Ürünler: %11
Findeks risk raporu içeriği tasarlanırken ölçülemeyen değerler birer risk olarak tanımlanmıştır. Burada yakın tarihlerde kullanılan krediler veya yeni kredi kartlarının ödeme durumları bilinmediği için, yeni kredili ürünlerin fazla olması kredi notunu %11 oranında kötü yönde etkiler. Örneğin yakın tarihlerde bir kredi kullandıysanız henüz ödeme tarihlerini geciktirmeseniz dahi, kredi notunuz kötü yönde etkilenebilir.
Kredi Kullanım Sıklığı: %10
Kişilerin bireysel alışkanlıkları Findeks risk raporunun temelini oluşturur. Kredi kullanım sıklığı da kişiler için belli sinyaller vereceğinden %10 ağırlıkla bu bölümde analiz edilmektedir. Sıklıkla kredi kullananlar ödemelerini zamanında yapmış olmasına rağmen potansiyel bir risk oluşturduğundan kredi notunu kötü yönde etkilemektedir. Örneğin daha önce hiç kredili bir ürün kullanmadıysanız bu bölümden tam puan alırsınız.
Diğer Kriterler: %9
Yine geçmiş bireysel alışkanlıkların değerlendirildiği diğer unsurlar %9 oranında kredi notunu etkiler. Diğer kriterlerin toplamı tam olarak bilinmemekle birlikte cep telefonu faturaları gibi düzenli ödemeler olarak tahmin edilmektedir.
Kredi risk raporundaki tüm bilgiler günlük olarak takip edilir ve güncellenir. Bazı bölümler doğası gereği daha uzun sürelerde güncellenir. Kredi Kayıt Bürosu’nun sistem üzerinde sürekli geliştirme yaparak anlık bilgilerle risk raporu oluşturabilecektir.
Findeks bankalardan gelen verilerin ulaşması 2 günü bulabilmektedir. Dolayısıyla bir kredi ödemesinde yaşanacak gecikmenin risk raporuna dahil edilmesi ve kredi notuna yansıması 2 gündür.
KKB Findeks risk raporunda hata varsa itiraz edebiliriz.
Kredi raporumuzu inceledik ve kredi notumuzun çok düşük olduğunu ya da raporumuzda bir hata olduğunu düşünüyoruz. Böyle bir durumda KKB’nin internet sitesinde yer alan Müşteri İtiraz Değerlendirme Sistemi (MİDES) üzerinden itiraz etmeniz mümkün.