Mayıs 31, 2020

Kredi Kara Liste nedir Kimler Kara Listeye Alınır Ne Zaman Ve Nasıl Çıkılır

ile Herbirşeyden

Kara Liste Nedir?

Kara liste, kredi sicil kaydı ve kredi sicili isimleri ile de bilinen olumsuz sicil kaydıdır. Kayıtlar Merkez Bankası tarafından tutulsada bankalar Birliği’nin kendi içinde ve her bankanın bankalar birliği haricinde kendi sisteminde bir kara liste sicil kaydı vardır.

Kara liste de, bankalar ile ödeme sorunu yaşayan ve kredi sicili olumsuz olarak etkilenen kişiler yer alır. Bunun açılımında ise kredi kartı, kredi mevduatı, ödeme dengesizliği, bloke edilen hesaplar gibi ayrıntılar yer alır.

kullandığımız kredi ödemeleri , bireysel çekler, senetler gibi yaptığımız ödemeleri düşünebilirsiniz. Ödemelerimizi düzenli yapmadığımızda bu durumlardan biri bile yaşanmış olsa kişi halk arasında kara liste olarak bilinen kırmızı kalem yemiş olur. Kara listede giren kişinin kredi notu düşer ve sonucunda kredi, kredi kartı ihtiyaçlarından faydalanamaz ve bankalardan otomatik olarak ret cevabı alır. Kara listeye girmemek için bankalar tarafından adli takipe alınmamış olamak gerekir.

Kara listede olduğumuzu nasıl anlarız

Kara listede olduğumuzu anlamanın en kolay yolu bankaları Birliği’nin sunmuş olduğu risk raporu sayesinde öğrenebiliriz. Geçmişte Bu raporu almak için herhangi bir bankaya yazılı ve bir ücret karşılığında başvuru yorduk ama şimdi e-devlet’ten ücretsiz bir şekilde başvurabiliriz. Öğrenmek için e-devlet şifreniz ile giriş yaptıktan sonra bankalar birliği risk raporu başvurusu yaparak rapora ulaşabiliriz.

Bu raporda findeksten farklı olarak geçmişte herhangi bir sebepten dolayı ödeyemediğimiz tüm Banka borçlarını görebiliriz. Bu kayıtlar son 10 yılı gösterir 10 yıldan eski olanlar gözükmese de aktif olan borçlar sürekli devam ettiği için banka borcundan vazgeçmediği sürece bu raporda yer alır.

Eğer sizin de bu raporda ödenmemiş bir bakiyeniz gözüküyorsa maalesef Kara listedesiniz. Borcunuzun o an hala bankada mı yoksa varlık yönetim şirketi midemi olduğunu bu rapordan görebilirsiniz ve eğer ödemek istiyorsanız bu kurumla iletişime geçip yapılandırma talep edebilirsiniz.

Varlık Yönetim şirketlerine ödeme yapıp borcumuzu kapattıysak bundan sonraki kara listeden çıkış sürecini öğrenmek için Kredi borcumu varlık yönetim şirketine ödedim. Bundan sonra ne olacak? adlı yazımıza bakabilirsiniz.

Kara listeden nasıl ne zaman çıkılır

Her ne kadar ödeme yaptıktan sonra 5 sene Kara listede kalırsınız diye bir tabir varsa da bu artık eskide kaldı. Borcumuzu tamamen ödedikten sonra elimizde ibraname ya da Borcu yoktur kağıdı var ise kara listeden çıktınız diye düşünebilirsiniz.

Mesela elimizde Borcu yoktur kağıdı var ama e Devlet’ten hala icra dosyası açık görünüyor ise telaş etmenize gerek yok çünkü bankalar sizin İcra dosyalarınızı göremez. Borcunuzu ödediğiniz zaman bankalar birliği Risk raporundan ve Merkez Bankası kayıtlarından silinir. Ama bu raporlar 10 yıllık kapsadığı için Geçmiş dönemde ödeme yapmadığınız bankalar tarafından görünür. Bu durum yeni Kredi almanıza engel değildir.

Borcunu ödedikten sonra bankalar birliği risk raporu 2 ay öncesini gösterdiğin için sabırla bekleyin ve bu borcun buradan silindiğine emin olun. Ardından Eğer maaş müşterisi iseniz kesinlikle internetten veya SMS ile kredi başvurusu yapmayın büyük ihtimalle otomatik olarak ret cevabı alırsınız. Maaş aldığımız şubeyi telefonla arayıp ya da şubeye giderek durumu anlatın elinizde Borcu yoktur kağıdı olduğunu söyleyin. Eğer maaş müşterisi iseniz Büyük ihtimalle bir iki gün içerisinde başvurunuz onaylanacaktır.

Maaş müşterisi değil iseniz kredi almak istediğiniz herhangi bir bankanın şubesinin giderek borcunuzu ödediğinizi ve var ise gelir belgesi, birikim ya da teminatınız olduğunu söyleyeyin. Bu şekilde kara listeden çıkabilirsiniz.