Haziran 16, 2020

KKB Notu sorgulama nasıl yapılır ?

ile Herbirşeyden

KKB Notu nasıl sorgulanır , bankalardan kredi başvurusu yapmadan önce mutlaka bilmeniz gereken kredi kayıt bürosunun (KKB) daha önceden kredili işlem geçmişi olan her T.C vatandaşına verdiği kredi notudur. Diğer adı ile Findeks kredi notu. Eğer daha önceden Kredi notumuz ‘SIFIR’ yada yoksa KKB kredi notumu nasıl oluşturabilirim adlı yazımıza bakabilirsiniz.

KKB Notu Nedir ?

Bir tüketicinin, KKB üyesi olan kuruluştan aldığı ya da alacağı kredinin geri ödemesini diğer bir tüketiciye kıyasla ne ölçüde yerine getireceğini öngörmek amacıyla hesaplanan sayısal bir göstergedir. Bireysel Kredi Notu (BKN), istatistiksel model kullanılarak üretilmiş olan bir karar destek ürünüdür. Müşteriye ilişkin Kredi Referans Sistemi aracılığıyla edinilen bilgilerin bir özeti olarak da tanımlanabilir.

KKB Kredi Notu sorgulama

KKB kredi notunu Sorgulamak için ilk önce herhangi bir bankada hesabımız olmalı ve bu hesaba belirtmiş olduğumuz bir telefon numarası sistemde kayıtlı olmalı. Bunun dışında bir e-posta adresine de ihtiyacımız var çünkü Kredi notumuzu içeren rapor Bu e-posta adresine gönderilir.

KKB kredi notunu sorgulamak icin daha önce olmamışsak bankalar birliği tarafından kurulan KKB kredi notumuzu öğrenmek için kurulan Findeks’e üye olmamız gerekir.

Findeks üye olmak için burayı tıklayarak sitesine gidebilirsiniz. Yukarıda da yazdığımız gibi üye olurken daha önceden çalışmış olduğumuz bir bankaya kayıtlı telefon numaramız olması gerekiyor. Findeks kayıt işlemlerinde bu numarayı kontrol ediyor. Kayıt işlemi bittikten sonra Findeks’in sitesinde üst taraftaki “Risk Raporu” sekmesinden KKB kredi notumuzu sorgulayabiliriz.

KKB Kredi Notunu sorgulamak ücretlimidir ?

Bu sorunun cevabı hem evet hem de hayır. Açıklamak gerekirse Findeks’in kendi sitesinde ya da diğer bankalar aracılığı ile KKB notumuzu sorgulamak ücretlidir.

Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi Findeks’in kendi sitesinde KKB Notu için 12.98 T.L istediğini görüyoruz. KKB Notunu Findeksten alabildiğimiz gibi çalışmış olduğumuz bankaların internet şubelerinden de ücret karşılığı alabiliriz. Aşağıdaki resimlerde gözüktüğü gibi bu yazıyı yazdığımız sıralarda İş Bankası aynı rapor için 13.50 T.L , Yapı ve Kredi Bankası da 17.49 T.L istiyor.

KKB kredi notu ücretsiz sorgulanabilir mi ?

Aslında KKB notumuzu ücretsiz sorgulama diye bir şey yok ama Dolaylı yoldan KKB kredi notumuzu ücretsiz olarak sorgulayabiliriz. Bunun için size birkaç örnek vereceğim. Mesela bir Araba kiralamak istediniz böyle bir durumda Rent a car firması size bu arabayı kiralık olarak vermek için finansal olarak güvenilir biri olup olmadığınızı merak eder. Bunun içinde KKB notumuza bizim iznimiz ile bakabilirler. Telefonumuza karşı tarafın Kredi notumuzu görmek istediği buna olay verip vermediğimizi soran bir SMS gelir. Bu SMS onay verirsek notlu KKB risk raporumuz hem arabayı kiralayan firmaya hem de bize ulaşmış olur.

Findeks, kredi notunuzu iki yol ile paylaşabilir. Bunlar;

  • Findeks’e ait mobil şube ya da İnternet Şubesi üzerinden paylaşım ayarları vasıtasıyla raporun gönderileceği kişi veya kuruma ait T.C. kimlik numarası ya da vergi kimlik numarası girilerek ön onay alınır.
  • Yine Findeks’e ait internet şubesi ya da mobil şube aracılığı ile kredi notu öğrenmek isteyen kişinin bilgileri alınıp SMS gönderilerek kredi notu paylaşım izni alınır. Bunun karşılığında onay SMS’i gönderilerek onaylama işlemi gerçekleştirilir.

Dolaylı olarak Ücret ödemeden KKB Notlu risk raporu almanın bir diğer yolu da cep telefonu operatörlerinin düzenlemiş olduğu kampanyalı cep telefonlarını fatura üzerine almak istediğimiz zaman, bu firmalarda güvenilir olup olmadığımız hakkında bilgi sahibi olmak için KKB notumuza bakmak isterler. Yine Yukarıdaki örnekte olduğu gibi cep telefonumuzda karşı tarafın KKB notumuza bakmak istediğini onay vermemiz halinde karşı taraf ile paylaşacağı bilgisi SMS ile gelir.

KKB kredi Notunu nasıl sorgulayabilecegimizi elimizden geldiğince anlatmaya çalıştık KKB Kredi Notu dışında e-devlet’ten ücretsiz olarak alabileceğimiz bankalar Birliği’nin risk raporu bulunmakta. Bu raporda KKB kredi notu ya da başka bir kredi notu bulunmamakta ama bankalara olan aktif ve geçmiş dönemden kalan ödenmemiş Bir borcumuz var ise bunu bu raporda görebiliriz.

KKB Findeks kredi notu algoritması neye göre hesaplama yapar ?

Ödeme Alışkanlıkları: %35

Kredili ürünlerin ödeme alışkanlıkları kredi raporunda yüksek ağırlığa sahiptir. Tüm bankalardan alınan kredi ve kredi kartı ödemelerinin analiz edildiği bu bölümde son ödeme tarihlerine uyulup uyulmadığı belirlenir. Son ödeme tarihlerinde yapılmayan ödemeler %35 oranında kredi notunu kötü yönde etkiler. Burada zamanında yapılan ödemeler ise kredi notunun yükselmesini sağlar. Örneğin son 5 yıl içerisinde kullanılan tüm kredili ürünlerin ödemelerini zamanında yaptıysanız bu bölümden tam puan alırsınız. Geciktirdiğiniz ödemeler ise bu puanı belli oranda eksiltir.

Mevcut Borç Durumu: %35

Risk raporunun sahibi olan kişinin tüm banka ve finansal kuruluşlarda bulunan vadesi gelmiş veya gelmemiş kredi borçlarının tamamı burada ölçülür. Kişiye özgü belirlenen kredi limitlerine yakın olan borç bakiyesi bu puanın düşmesine yol açar. Borcun düşük seviyelerde olması ise puanı iyi yönde etkiler. Burada kredi kartı, teminatlı veya teminatsız kredi borçları dahil edilir. Örneğin kredi limitiniz 10.000 TL ve hali hazırda kullandığınız kredili ürün toplamı 5.000 TL bu durumda yarı yarıya puan alabilirsiniz. Eğer hiç kredi borcunuz yoksa bu bölümden tam puan alırsınız.

Yeni Kredili Ürünler: %11

Findeks risk raporu içeriği tasarlanırken ölçülemeyen değerler birer risk olarak tanımlanmıştır. Burada yakın tarihlerde kullanılan krediler veya yeni kredi kartlarının ödeme durumları bilinmediği için, yeni kredili ürünlerin fazla olması kredi notunu %11 oranında kötü yönde etkiler. Örneğin yakın tarihlerde bir kredi kullandıysanız henüz ödeme tarihlerini geciktirmeseniz dahi, kredi notunuz kötü yönde etkilenebilir.

Kredi Kullanım Sıklığı: %10

Kişilerin bireysel alışkanlıkları Findeks risk raporunun temelini oluşturur. Kredi kullanım sıklığı da kişiler için belli sinyaller vereceğinden %10 ağırlıkla bu bölümde analiz edilmektedir. Sıklıkla kredi kullananlar ödemelerini zamanında yapmış olmasına rağmen potansiyel bir risk oluşturduğundan kredi notunu kötü yönde etkilemektedir. Örneğin daha önce hiç kredili bir ürün kullanmadıysanız bu bölümden tam puan alırsınız.

Diğer Kriterler: %9

Yine geçmiş bireysel alışkanlıkların değerlendirildiği diğer unsurlar %9 oranında kredi notunu etkiler. Diğer kriterlerin toplamı tam olarak bilinmemekle birlikte cep telefonu faturaları gibi düzenli ödemeler olarak tahmin edilmektedir.

Kredi risk raporundaki tüm bilgiler günlük olarak takip edilir ve güncellenir. Bazı bölümler doğası gereği daha uzun sürelerde güncellenir. Kredi Kayıt Bürosu’nun sistem üzerinde sürekli geliştirme yaparak anlık bilgilerle risk raporu oluşturabilecektir.

Findeks bankalardan gelen verilerin ulaşması 2 günü bulabilmektedir. Dolayısıyla bir kredi ödemesinde yaşanacak gecikmenin risk raporuna dahil edilmesi ve kredi notuna yansıması 2 gündür.

KKB Findeks risk raporunda hata varsa itiraz edebiliriz.

Kredi raporumuzu inceledik ve kredi notumuzun çok düşük olduğunu ya da raporumuzda bir hata olduğunu düşünüyoruz. Böyle bir durumda KKB’nin internet sitesinde yer alan Müşteri İtiraz Değerlendirme Sistemi (MİDES) üzerinden itiraz etmeniz mümkün.