Mart 11, 2021

Borsada Hacim Nedir ? Borsada işlem Hacmi Neye işarettir ?

ile Herbirşeyden

Borsada hacim nedir , işlem günü veya belirli bir süre boyunca alınıp satılan hisse senetlerinin toplam değerine denir. Toplam hisse cirosunu ölçme biçimidir. Her alım satım toplam ticaret hacmine dahil edilir. Aynı hisseler defalarca alınıp satılsa bile, bu işlemlerde toplam hacime dahil edilir. Örneğin bir yatırımcı Akbank’ın 500 lot hissesi satın alınır, sonra satar, sonra yeniden alır ve tekrar satarsa, yaptığı her alım satım borsada işlem hacmine eklenir.

Örneğin ; İki borsa yatırımcısı kendi aralarında 100 defa 10 adet hisse senedi alıp sattığında 1.000 Liralık işlem hacmi gerçekleşir, 100 adet hisse senedi alıcısı 100 adet farklı satıcılardan 10 adet hisse senedi alımı yaptığında da 1.000 Liralık işlem hacmi gerçekleşmiş olur. Bu iki durumda da işlem gören hisse senedi sayısı 100 adet ve toplam işlem hacmi 1.000 Liradır. İlk örnekte işlem hacmine katkıda bulunan yatırımcı sayısı 2 kişi iken, ikinci örnekte yatırımcı sayısı 200 kişidir.

Bir borsada aktif olarak alım-satım işlemi yapan yatırımcı sayısının çok olması ve sayının zamanla dahada artması piyasanın derinliğini gösteren önemli bir performans ölçütüdür. Aktif yatırımcıların sayısı ne kadar çoksa, işlem gören hisse senedindeki oluşan fiyatlar o kadar sağlıklı bir şekilde oluşur.

✔️ Bir Grafikte Hacim Nerede Bulunur ?

Dakikalık Zaman Periyodunun Hacim Çubuğu

Çoğu işlem platformlarında , hacmi görsel olarak fiyat grafiğinin altında görebilirsiniz. Hacim grafiği seçmiş olduğunuz zaman periyodu içinde hacmi temsil eden dikey bir çubuk olarak görüntülenir. Örneğin, 5 dakikalık bir fiyat grafiği, her 5 dakikalık aralık için toplam işlem hacmini gösteren hacim çubuklarını gösterir. Hacim çubukları genellikle yeşil veya kırmızı renktedir. Yeşil net alış hacmini, kırmızı ise net satış hacmini temsil eder.

✔️ Hissede işlem Hacmi Neden Önemlidir ?

Hacim, herhangi bir hisse senedinin can damarıdır. Söz konusu hisselerin alım satım faaliyetindeki ilgiyi temsil eder. Daha yüksek hacim, ilginin daha fazla olduğunu ve bunun terside ilginin az olduğunu gösterir.

Hacimdeki artış, çoğu durumda önemli fiyat hareketlerini tetikleme eğilimindedir, ancak bu her zaman tetikleyecek anlamına gelmemektedir. Borsada hacim nedir , biraz daha ayrıntılara girelim.

Bir hisse senedinin hacmi artıyor ama fiyatı artmıyorsa bunu hislerin fiyatının doygunluğa ulaştığı anlamında yorumlayabiliriz. Fiyatın ve işlem hacminin artması da genelde iyiye işarettir. Ayrıca işlem genel olarak sürekli hacmi yüksek olan hisse senetleri birçok yatırımcının bu hisse senedine ilgi duyduğunu ve güvendiği anlamını çıkarabiliriz. Genelde işlem hacmi düşük olan hisse senetlerinin birden hacminin artması, bu hisse senedi ile ilgili bir haber, gelişme olduğunun göstergesidir.

Yüksek hacimle fiyatı değer kazanan bir hisse senedi görürseniz, sürdürülebilir bir hareket olma ihtimali yüksektir. Düşük hacimle değer kazanan bir hisse senedi görürseniz, bu ölü bir kedi sıçraması gibi olabilir . Mantıksal olarak, daha yüksek miktarda para bir hisse senedi fiyatını hareket ettirdiğinde, bu hisse senedi için daha fazla talep olduğu anlamına gelir.

Küçük bir miktar para hisse senedi fiyatını hareket ettiriyorsa, bu hareketin sürdürülebilir olma olasılığı daha düşüktür. Düşük hacimli hisse senetlerine yatırım yaparken dikkatli olmakta fayda var.

Günlük işlem hacmine baktığımızda, sadece o günkü işlem hacmine bakarak karar vermemeliyiz. Bu hisse senedi anlık haberlerle artan veya düşen küçük bir hisse senedi olabilir. Hacmi ve yatırımcıların ilgisi sürdürülebilir olmayabilir. Bunun yerine, hisse senedine para girişi olup olmadığı hakkında çok daha iyi bir fikir verecek olan üç aylık ortalama hacmine bakmakta fayda var.

✔️ Hissede Hacim Neye işarettir ?

Belirli bir hisse senedinde daha yüksek bir işlem hacmi varsa, bu doğal olarak yatırımcıların onu satın almak veya satmakla ilgilendiği anlamına gelir Hacim ve fiyat artarsa, bu, yatırımcıların şirketin başarılı olacağına bahse girdiği anlamına gelir. Hacim arttı ancak fiyat düştü, bu, daha fazla yatırımcının satış yapmak istediği anlamına gelir.

a. Yüksek hacim artışı – Daha fazla alıcı ve satıcının ilgisi olduğu anlamına gelir, burada hacim ve fiyat yükseliyorsa alıcıların agresif olduğunu çıkarabiliriz.

b. Yüksek hacimli düşüş – İşlem hacminin yüksek ve alıcıların satışları karşılamada zorluk yaşadığı anlamına gelir. Satıcıların agresif olduğu çıkarabiliriz.

c. Yüksek hacimli durağan fiyatın yükseliş doygunluğuna geldiğini, satıcılar ne kadar aşağıdan satmak istemesede, alıcıların daha yukarıdan almak istemediği anlamına gelir.

d. Düşük hacim – basitçe, işlem hacminin ortalama günlük miktardan daha düşük olduğu anlamına gelir. Geçici bir durum yada yatırımcının alım ve satım yapmaya pek gönüllü olmadığını çıkarabiliriz.

e. Normal hacim – bu durumda, hisse senetlerinin veya işlemlerin miktarı dengede olduğundan yatırımcılara herhangi bir avantajı veya dezavantajı yoktur.

Takip ettiğimiz bir yatırım aracının özellikle kısa vadeli alış satışlar için tercih edeceğimiz zaman önceki günlerdeki hacim verilerine bakarak piyasa yönünde bir fikir sahibi olabiliriz. Uzun vadeli yatırımlar için hacim göstergesi çok önemli olmayabilir. Sonuçta burada yatırım yapmış olduğumuz menkul kıymetin fiyatının yükseleceğini tahmin etmek için başka verilerin önemi daha çoktur.

Borsada hacim nedir en basit şekilde anlatmaya çalıştık Umarım yardımcı olabilmişizdir. Sitemizde borsa ile ilgili yeni başlayanlar için birçok bilgi bulunmakta. Bunlardan Örnek vermek gerekirse borsada long pozisyon ve Short pozisyon ( Türkçesi ile uzun ve kısa pozisyon ) nedir ? Ya da hemen hemen Short pozisyon ile aynı anlama gelen borsada açığa satış işlemi nedir merak ediyorsanız tıklayabilirsiniz.


Borsada hacim nedir 2021