Borcum varlık yönetim şirketine devredildi , ne yapabilirim?
Bankaya olan borcum varlık yönetim şirketine Devrolmuş , temlik nedir , borcumu satmaları yasal mı , Varlık Yönetim Şirketleri ile nasıl pazarlık yapılır ? Gibi sorulara cevap vermeye çalıştık.
Borcumuz Varlık Yönetim Şirketine devredildiğinde, tek işleri tahsilat yapmak olan, karşısındaki borçluyu taciz konusunda uzmanlaşmış, haciz işlemleri konusunda profesyonelleşmiş bir şirketle ve onun avukatları ile muhatap olmaya başlıyoruz. Uzun zamandır bizden alacağını tahsil etmek isteyen banka aradan çekilmiş ve bankaya olan borcumuz, artık varlık yönetim şirketine olan borcumuz haline gelmiştir ve bizden bütün gecikme, temerrüt faizleri, dosya masrafları, avukat vekalet ücretleri ile birlikte bu borcu bir şekilde alırlar ya da almaya çalışırlar.Her ne kadar işin kötü tarafı ile başlayarak anlattıysakta yazımızın devamında göreceğiniz gibi Varlık Yönetim Şirketleri ile anlaşmak bankalarla anlaşmaktan daha kolaydır. Bu şekilde borcunu kapatan yüzbinlerce insan yeniden finansal hayata dönmüştür.
Temlik nedir? Benden habersiz borcumu satmaları yasal mı?
Birçoğumuzun duymadığı temlik kelimesi bir hakkın başka birine satıldığı ya da devr olduğu anlamına gelir. Aslında biz borcum varlık yönetim şirketine devroldu derken bunun hukuki karşılığı temlik oldudur.
Bankalar sorunlu kredileri icra yoluyla alabilme ihtimali azalan ve aynı zamanda kar zarar dengesini bilançolarında düzeltmek için toplu halde Varlık Yönetim şirketlerine ihale usulü temlik ederler.
İflas , dolandırılma ya da elde olmayan sebeplerden dolayı bankalardan Almış olduğumuz krediyi geri ödeyemedik. Birdenbire borcumuzun başka bir firmaya bizden habersiz bir şekilde satıldığını öğrendik. Bankalardan kredi çekerken imzaladığımız o küçük yazılarda bankalara zaten temlik hakkını vermiştik bize sormadan alacaklarını Varlık Yönetim şirketlerine satabilirler. Borcum varlık yönetim şirketine devredilmiş peki bu kurumlarla anlasmak kolay mı ?
Varlık Yönetim Şirketleri ile anlaşmak bankalardan daha kolay
Yukarıdaki başlıktan da anlaşıldığı gibi Eğer üzerinize haciz edilebilecek bulamadılarsa Varlık yönetim Şirketleri ile anlaşmak gerçekten bankalarla anlaşmaktan daha kolay.
Buradaki anahtar kelime üzerinize haciz edilebilecek Bir şey bulamadılarsa. Gayrimenkul, araç, maaş gibi haciz edilebilecek bir şeyimiz var ise banka ile varlık yönetim şirketi arasında bir fark yok diyebilirim Çünkü borcumuzu 2’ye 3’e katlayabilirler. Bu da İçinden çıkılması zor bir durum alır.
Başlıkta Varlık Yönetim Şirketleri ile anlaşmak daha kolaydır dedik çünkü bir borcun varlık yönetim şirketine temlik olması için işlemesi gereken bir süreç vardır. Bu süreç banka avukatları ile kredi çeken kişi arasında dosya kapanana kadar devam eder. Üzerimize haciz edilebilecek bir şey varsa banka haciz yolu ile alacaklarını tahsil eder. İşte bizim Varlık Yönetim Şirketleri ile olan maceramız burada başlıyor. Banka avukatları yıllarca araştırıp üzerimize haciz edilebilecek bir şey bulamadı ya da bulduysada aldıkları borcumuzu karşılayamadı Ve sonunda bizden olan alacağı miktarı tahsil etme ihtimali azaldığından varlık yönetim şirketine temlik etti.
Varlık Yönetim Şirketleri ile nasıl pazarlık yapılır?
Borcumuzun temlik olduğunda genelde kısa mesaj SMS ile öğreniriz. Bundan sonra varlık yönetim şirketinin avukatları telefon yolu ile bizimle iletişime geçer. Genelde Faizin hepsini silip anapara üzerinden peşin ya da taksitli Bir anlaşmaya varılabilir. Hemen hemen hepsi bu duruma razı olabileceklerini söyleyebilirim. Tabii burada da değişken koşullar var. Borcun büyüklüğü en önemli etkendir. Tabii bu yazdıklarım üzerimize haciz edilebilecek bir şey bulamadıklarını varsayarak geçerlidir aksi durumda bizden bu koparabileceklerinin sınırına tahmin etmek zor.
Örneğin 20.000 lira ve üzeri olan bir borç için varlık yönetim şirketi ile sıkı bir pazarlığa gidebiliriz. Böyle durumlarda Ana paranın altına inmek mümkündür. Burada önemli olan borç miktarı ne kadar yüksekse o kadar çok anaparanın altına inme imkanı olduğudur. Bundan sonrası tamamen bizim sabrımız ve pazarlık gücümüze bağlıdır. Böyle durumlarda anlaşma kolay sağlanamıyor. Sunmuş olduğumuz her teklifi müşteri temsilcimiz, Varlık Yönetim Şirketi’nin genel merkezine sorup bize Olumlu ya da olumsuz olarak geri dönüyor. Bazen pazarlıklar aylar sürebiliyor. Tavsiyem Eğer imkanınız var ise yeterli bir indirim aldıktan sonra bu borcu kısa sürede kapatıp yeni bir finansal hayatın önünü açmaktır.
3-5 bin gibi Düşük miktarda olan borçlar için varlık yönetim şirketi Faizin hepsini silip Ana paranın üzerine harç ve dosya masrafı yaptıklarını söyleyip biraz çıkabilirler. Örneğin 3000 Liralık bir borç için 3500 lira isteyebilirler. Bu da kabul edilebilir bir miktar çok fazla zorlamaya gerek yok diyebiliriz. Sonuçta üzerinden yıllar geçmiş anapara enflasyon karşısında hep aynı kalmış. Bu durumda Biz daha kârlıyız.
Varlık Yönetim şirketinden protokol isteyin.
Uzun süren pazarlıklar sonunda varlık yönetim şirketi ile Bir anlaşmaya vardık . Anlaşmamız tamamen telefon görüşmelerinden ibaret. Peki biz ödeme yaptığımdan sonra varlık yönetim şirketi borcumuzu silmez ise Yani bizi kandırırsa ne yapabiliriz. Böyle bir durum kolay kolay başımıza gelmez ama bunun örnekleri de çok. Ödeme yapmadan önce varlık yönetim şirketine bir protokol istediğinizi söyleyin. Noter aracılığı ile yapılan protokollerin bir ek ücreti oluyor. Eğer bu ücreti ödemek istemezseniz noter aracılığına gerek duymadan Varlık Yönetim şirketinden imzalı kaşeli de borcumuzu ödedikten sonra bütün haklarından vazgeçtiğini yazan bir belge isteyin. İstediğimiz Bu belgeyi hemen hemen tüm varlık yönetim şirketleri bize e-posta ,faks ya da mektup ile yollamak da tereddüt etmeyecektir.
Peşin ya da taksitle Yaptığımız her ödemenin banka dekontu bizim elimizde bu protokol karşılarında borcumuzdan kurtulduğumuzun belgesi haline geliyor. Borcunuzun tamamı bittikten sonra Varlık Yönetim Şirketleri ibranameye yerine Borcu yoktur kağıdı yollamayı tercih ediyorlar. Bunun sebebi de açık olan icra dosyamızı kapatmadan ibraname yollayamamaları. Aslında bunun çok büyük bir önemi yok Elimizdeki Borcu yoktur kağıdı da işimizi görüyor. Varlık yönetim şirketi de Merkez Bankası ve Kredi kayıt bürosuna borcumuzu ödediğinize dair bir bildirim yapıyor.
İcra dosyalarını kapatmak için icra müdürlüklerine harç ücretini yatırmak gerekiyor. Varlık Yönetim Şirketleri Bunu da tahsil ettikleri paranın dışında tuttukları için bizden ekstra olarak talep ediyorlar. Burada tercih tamamen bize kalmıştır. Harç parasını ödeyip en kısa sürede açık olan İcra dosyasını kapatabiliriz ya da dosyanın Ücret ödemeden kendi kendine takipsizlikten düşmesi için 1-2 sene bekleyebiliriz. Yeni Kredi başvurusunda yapacağımız zaman e Devlet’te gözüken açık icra dosyalarını bankalar göremeyeceği için bir sorun teşkil etmez burada önemli olan elimizdeki Borcu yoktur kağıdı, Merkez Bankası’nın ve KKB nin elinde olan kayıtlar.
bundan sonraki süreç için Kredi borcumu varlık yönetim şirketine ödedim. Bundan sonra ne olacak? Adlı yazımıza bakabilirsiniz.