Binance Vadeli işlemler nedir ? Nasıl kullanılır ?
Binance vadeli işlemler nedir? Diğer adıyla Binance futures , Binance marjin işleriminin ardından Binance Vadeli işlemler ile piyasaya hızlı bir giriş yaptı. Bir çok yatırımcının diğer kripto para borsalarında kullanabildiği kripto para islemi sonunda en büyük işlem hacmi olan borsaya gelmişti. Test aşamasında vadeli işlemlerin 20 X kaldıraç sunan Binance test aşaması bittikten sonra 125 X e kadar kaldıraç ile rakiplerinin bile üzerinde bir kaldıraç oranıyla şaşırtmaya devam etti.
Binance borsasında henüz hesap açmadıysak yaşam boyu geçerli referans kodu ile %20 ve + %25 kalıcı komisyon indirimli hesap nasıl açılır sayfamıza bakabilirsiniz. Ayrıca TrBinance borsasından referans kodu ile indirimli hesap nasıl açılır sayfasınada buradan gidebilirsiniz, TrBinance borsasından masrafsız olarak saniyeler içerisinde Binance borsasına kripto para gönderip cekebilir ve buradan TL’ye çevirip banka hesaplarımıza aktarabiliriz. TrBinanceden transfer için burayı , Binance’den Transfer için burayı tıklayabilirsiniz.
Vadeli işlemler sözleşmesi nedir ?
Normalde vadeli işlemler, yatırımcının gelecekteki bir tarihte Bitcoin’i önceden belirlenmiş bir fiyattan almasına veya satmasına olanak sağlar. Sözleşmenin alıcısı, sözleşmenin süresi dolduğunda varlığı satın almakla yükümlüdür, satıcı ise bunu sağlamakla yükümlüdür.
Binance vadeli işlemler, geleneksel vadeli işlem sözleşmelerini biraz farklılaştırarak zaman sınırlamasını ortadan kaldırarak kalıcı sözleşmeler haline getiriyor. Bu tür sözleşmelerin geleneksel vadeli sözleşmelerden farklı olarak önceden belirlenmiş bir son kullanma tarihi ve ödeme tarihi olmaması. Vadeli işlemler, o anki borsa fiyatına sabitlenir ve yatırımcı istediği zaman bu sözleşmelerdeki pozisyonunu kapatabilir.
Binance vadeli işlemlerde kalıcı bir sözleşme satın alırken veya satarken, önceden belirlenmiş bir tarihte varlığı satmak veya satın almak zorunda değiliz. Bunun yerine, istediğimiz zaman pozisyonlarınımızı kapatabiliriz.
Binance vadeli işlemler aynı kaldıraçlı Forex İşlemleri gibidir. Kullandığımız kaldıraç oranına göre hesabımızda bulunan miktarın Bitcoin de 125 katına kadar işlem yapabiliyoruz. Kaldıraç oranı ne kadar yüksekse o kadar hızlı kazanma ve kaybetme şansımız artıyor. Kısacası Binance vadeli işlemlerin sadece adı Vadeli işlemler ama kendisi yüksek kaldıraçlı marjin işlemleridir..
Binance Vadeli işlemlerde Nasıl işlem yapabilirim ?
Binance uygulamasını açtıktan sonra alttaki sekmelerden Vadeli işlemleri seçelim. Burada karşımıza 5 adet emir tipi çıkacak. Kısaca değinmek gerekirse;

Limit Teklifi
İşlem yapmak istediğiniz market fiyatını kendimizin belirlediği emir tipi. Örneğin 1 bitcoin almak istiyoruz ama o anki market fiyatından degilde daha aşağılardan. Örnekteki gibi Bitcoinin market fiyatının 9122 Usdt olduğunu varsayarsak ve bizde bunu bu fiyatin altında mesela 9080 den almak istersek bu ‘Limit Teklifi’ emir olur.
Piyasa Teklifi
Kısaca açıklamak gerekirse o anki degisken market fiyatı ne ise o fiyattan al yada sat işlemine “Piyasa Teklifi’ denir. Limit teklifinde belirlediğimiz bir fiyattan Emir giriyorduk ama piyasa teklifinde fiyat ne olursa olsun al ya da sat diye Emir girdiğimizde, girdiğimiz Emir anında piyasa fiyatından gerçekleşir.
Stop-Limit
Adından da anlaşılabileceği gibi zarar durdurma ve kâr alma fiyatlarının emrinin verildiği emir türüne Stop-Limit emri denir. Örneğin girmiş olduğumuz uzun pozisyonun 100 dolar değer kaybetmesi anında pozisyonun kendiliğinden kapatmasını istiyorsak buraya Stop emri girebiliriz. Limit emri de stop emrinin tam tersi olarak kârı al emridir. Burada da girmiş olduğumuz pozisyonun kârda olduğu bir rakama limit emri verebiliriz. Stop Limit emrini uygulamalı bir şekilde resimlerle destekleyerek başka bir sayfamızda nasıl kullanılacağını anlattık. Dilerseniz buradan sayfamıza gidebilirsiniz
Stop Piyasa

Çok kullanışlı bir emir türü diyebiliriz. Stop Piyasa emri belirtiğimiz rakama ulaştığında ne yapmasını istiyorsak onu yaptırabileceğimiz bir emir türüdür. Örneğin o an Bitcoin’in fiyatı 55400 dolar olsun. Bizde fiyat 55000 doları bulunca alım yapmak istiyoruz. Bu emir türü ile bunu gerçekleştirebiliyoruz. Yada tam tersi aşşağıdaki bir fiyattan satış emri verebiliriz. Yada hedge modumuz açıksa aynı emir ile istediğimiz fiyata ulaşınca kârı al yada pozisyonu kapat emri verebiliriz.
Kullanışı
Yukarıdaki resimde gösterge ve son şeceneklerinden istediğimiz fiyat türünü seçiyoruz.
Stop USDT yazan yere erimizin gerçekleşmesini istediğimiz fiyatı yazıyoruz.
Miktar(BTC) yazan yere emir gerçeklesince kaç BTC’lik işlem yapacağını yazıyoruz. Burada Btc/Usdt paritesinde ışlem örnegı gösterdiğimiz için Btc ve Usdt yazıyor. Başka işlem çiftlerinde emir vereceğimiz zaman sadece isimler değişir ama mantık aynı.
Binance borsasında stop ve limit emirleri çok güzel çalışmakta ama Stop Piyasa emri malesef her zaman çalışmıyor. Emrin süresi doldu diye bir hata mesajı verebilir. Çok güvenmemek lazım.
Takip Eden Zarar Durdur

Bu emir tipinde girmiş olduğunuz pozisyonun % olarak kaç zarar ile kapatmak istediğimizi belirtebiliyoruz.
Istediğimiz zaman pozisyonu kapatma

Binance vadeli işlemlerde girmiş olduğunuz pozisyonu manuel olarak kapatabiliriz. Vadeli işlemler sekmesindeyken pozisyon bölümünden pozisyonunuzu kapatabiliriz. Burada dikkat etmemiz gereken nokta pozisyonunuzu kapattıktan sonra açık Emir olup olmadığını kontrol etmektir. Pozisyonlar kapandıktan sonra o pozisyon için verilmiş limit ya da stop emirlerini varsa açık Emirler bölümünden manuel olarak kapatmamız gerekir.
Yukarıdaki resimde gösterilen PnL Nedir ayrıntılı yazımız için burayı tıklayabilirsiniz.
Binance Vadeli işlemler Hedge Modu Açma
Binance vadeli işlemlerde elimizdeki pozisyonu kapatmadan iki tarafada pozisyon açabilme işlemine Hedge modu deniliyor. Hedge modu ile aynı anda hem uzun hemde kısa poziyon açabiliriz. Genelde zararı sabitlemek için kullanılan hedge işlemleri , yatırımcı için çok kullanışlı bir araçtır. İki taraflı pozisyon da denilen modu açabilmek için tüm pozisyonların kapalı olması gerekiyor. Aşşağidaki ekran görüntülerini ve işaretli yerleri sırasıyla takip ederek hedge modunu açabilirsiniz.


Fonlama Masrafı Geri Sayım Nedir ?

Fonlama masrafına kısaca deginmek gerekirse. Günde 3 defa olmak üzere, her 8 saatte bir defa baskın olan tarafın baskı olmayan tarafa yaptığı ödemeye denir. Alıcılar çoğunluktaysa, satıcılara ödeme yapar. Fonlama masrafını başka bir sayfanızda ayrıntılı olarak ele aldık. Fonlama masrafı üzerinden para kazanma imkanınıda anlatan sayfamıza buradan gidebilirsiniz.
Kaldıraçı Ayarla
Emir tipleri hakkında bilgi sahibi olduktan sonra sıra geldi Binance Vadeli işlemlerde kaldıraçı ayarlamaya. Diger coinlerde değişmekle birlikte Bitcoin için 125 X e kadar, Ethereum için 75 X e kadar kaldıraç kullanabiliyoruz. Diğer Kripto Paralar içinde kaldıraç oranları değişmekte. Örneğin elimizde 100 Usdt var ve biz bununla 10x kaldıraç kullanırsak 1000 Usdt lik işlem gücüne kavuşuruz.

Binance Vadeli işlemler COIN-M Nedir ?

Binance vadeli işlemlerde COIN-M sekmesinde işlem gören kripto paralar ile işlem yapabilmek için aynı kripto para birimini kullanmamız gereken vadeli işlemler türüdür. Burada Normal vadeli işlemlerdeki gibi Usdt ile işlem yapılamıyor. Örneğin Btc alıp satacaksak hesabımızda Btc olmalı. Aynı şekilde Ethereum için Eth , XRP içinde XRP bulundurmalıyız.
COIN-M Sekmesinde aynı kripto paranın çeşitleri olarak alt alta bulunan 3 aylık (Quarterly ) ve Uzun vadeli arasında 2 fark vardır. 1. fark 3 aylıklarda fonlama masrafı bulunmaz. Aynı spot piyasada alım satım komisyonu dışında 90 günlük süresi doluncaya kadar masraf çıkarmaz. Sadece kaldıraç kullandıysak likididasyon riski bulunmakta. 2. farkta 3 aylıklar iniş ve çıkışlara fazla tepki verirler. Örneğin Bitcoin’in fiyatı 500 dolar artarsa 3 aylıklarda fiyat 600 dolar artabilir.
Kısa Pozisyon Short trade ( açığa satış ) nedir ?
Binance Vadeli işlemlerin en çok kullanılan özelliklerinden birisi de Spot piyasada yapamadığımız açığa satış özelliğinin olmasıdır.
Açığa satış demek elimizde olmayan herhangi bir kripto parayı borsadan borç alıp satarak aradaki farktan kazanç sağlamaktır. Buna kısaca short yada kısa işlem denir. Bir çok profesyonel trader sadece bu işlem avantaji için vadeli işlemlerde trade yapar.
Uzun Pozisyon Long trade nedir ?
Long tradede İngilizce isminden anlaşılabileceği gibi uzun işlem demektir. Short işlemin tersi satmak yerine almak anlamına gelmektedir. Long işlemlerde herhangi bir Kripto paranın değer kazanacağını tahmin ederek fiyatının yükselişinden kar elde etme işlemidir.
Uzun Pozisyon Yada Kısa pozisyon aç ne demek daha ayrıntılı merak ediyorsanız ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Gösterge fiyatı ve son fiyat arasındaki fark nedir?
Binance Vadeli İşlemler oynaklığın yüksek olduğu dönemlerde ani iniş çıkışlardan ve gereksiz likidasyonlardan kaçınmak için son fiyatı ve gösterge fiyatını kullanır.
Son Fiyatın anlaşılması kolaydır, sözleşmenin alınıp satıldığı son fiyat anlamına gelir. Diğer bir deyişle alım satım geçmişindeki son işlem son fiyatı belirler. Son fiyat gerçekleşmiş PnL’inizi (kâr zarar) hesaplamak için kullanılır.
Gösterge fiyatı, fiyat manipülasyonlarını engellemek için tasarlanmıştır. Gösterge fiyatı, fonlama verisi ve birden fazla spot borsadan gelen fiyat verilerinin bir araya getirilmesiyle hesaplanır. Likidasyonlar ve gerçekleşmemiş PnL’i (kâr-zarar) hesaplamak için gösterge fiyatı kullanılır.
Binance Vadeli işlemlerde kazanç ve risk oranı nedir ?
Binance Vadeli işlemlerden bir Örnek vermek gerekirse Mesela 10 x kaldıraç kullandığımızı düşünelim. Hesabımızda 100 usdt olduğunu varsayarsak bu 100 usdt ile 1000 usdtlik işlem yapma gücüne kavuşuyoruz. Kazanırken oldukça güzel olan bu sistem girmiş olduğumuz pozisyonun yüzde on işlerimizin ters yönünde hareket ederse elimizdeki tüm bakiyenin sıfırlanmasını sebep olur. Eğer 10 x değil de 20 x büyüklüğünde bir pozisyona girmiş olursak yüzde beşlik değer kaybı sonucunda hesabımız likititasyona uğrar. Burada önce kötü örneği verdik ama beklentimiz yönünde girmiş olduğumuz pozisyonda fiyat %5 oranında hareket eder Ve istediğimiz yönde giderse elimizdeki 100 dolar %100 kar ile ikiye katlanıp 200 dolar olur.
Likidasyon gerçekleştiğinde tüm açık pozisyonlarınız iptal edilir. Likidasyonlardan kaçınmak için pozisyonlarınızı takip edip likide edilmeye yakınsa oto-likidasyonu beklemek yerine pozisyonu manuel olarak kapatmak daha faydalı olur.

Binance vadeli işlemler kullanan Profesyoneller genelde 1,5 katından fazla katından fazla kaldıraçla işlem yapmamaya çalışırlar bu rakam Maksimum 3 x kadar çıkar
Oldukça riskli olan bu yatırım aracı 3 x ten Yukarısı genelde kumar olarak görünür ve tavsiye edilmez. Unutmamak gerekir ne kadar pisaya tecrübesi olursa olsun her trader likititasyon olmuştur. Binance dışında kaldıraçlı işlem yapabileceğimiz borsaları merak ediyorsanız sayfamıza bakabilirsiniz.
Binance vadeli işlemler nedir , Binance Vadeli işlemler Nasıl Kullanılır anlatmaya çalıştık. Binance’de opsiyon ticareti nerede izin vermektedir. Dilerseniz nasıl kullanıldığı hakkında bilgi için Binance Opsiyonlar ne demek ? Nasıl işlem yapılır ? Adlı yazımıza bakabilirsiniz.